Laattatrendit 2022

Laattasarjoissa näkyvät nyt luontoteemaisuus, käsintehdyn vaikutelma, rustiikki, teollinen ilme, kiiltävät pinnat sekä suuret värikontrastit. Sävy -ja struktuurierot näkyvät myös yksiväristen laattojen pinnoissa tuoden elävyyttä ja mielenkiintoa. Sävymaailmassa nähdään 90-luvun yhdistelmiä, kuten pastellivärejä ja pieniä kuvioita. Kuvissa Aparici-tehtaan Stracciatella– ja Etruria-tehtaan värivalikoimat. Väri onkin hyvää vauhtia palaamassa paalupaikalle.

Upeat värivaihtoehdot antavat lisää näköä myös marmorille, joka pitää edelleen pintansa trendikkäänä laattavalintana. Harmaa-valkoinen marmori ei ole katoamassa, mutta saa rinnalleen joukon ylellisiä värejä, kuten Atlas Concorden Marvel Dream sävyssä Ultra Marine sekä Caesar cearmicsin Anima Futura värissä Keen Grey.  Marmoriteema valitaan yhä useammin koko kylpyhuoneen laatoitukseen -onhan lopputulos elegantti ja klassisen ajaton. Marmori soveltuukin monenlaisiin sisustustyyleihin modernista perinteiseen.

Tehtaat ovat tuoneet markkinoille Art Deco-henkisiä sarjoja, joissa näkyvät välimerelliset ja marokkolaistyyliset vaikutteet vedenvihreine -ja sinisine sävyineen sekä perinteisen koristeellisin, käsintehdyn oloisine kuvioineen. Hyviä esimerkkejä tällaisesta kirjavasta ja boheemista sarjasta ovat Atlas Concorde-tehtaan Venti boost ja Aparici-tehtaan Tango sekä nimeään kuvastava Art-Deco. Samoin kauniita ja yksityiskohtaisia kuviointeja tarjoaa myös APAVISA:n Hexagon-sarja, jossa on myös trendikäs kuusikulmainen muotoilu.

Samaa laattasarjaa saa yleensä monessa eri koossa erilaisiin sisustusratkaisuihin. Laattojen suuri koko on ollut kirjaimellisesti kasvava trendi. Suurlaatat eli slabit saavat aikaan yhtenäistä laajaa pintaa, joka huokuu harmonista tunnelmaa. Suuret laatat valitaan erityisesti seinään ja lattiaan, kun taas välitiloihin haetaan pienempiä laattoja erilaisilla ladonnoilla ja yhdistelmillä. Etenkin pienemmät suorakulmiolaatat ovat nousevassa suosiossa ja ne halutaan nyt laittaa usein pystyladonnassa. Suorakulmiolaatta on myös trendikkäästi retrohenkinen. Keskikokoiset laatat koetaan tällä hetkellä helposti hieman vanhanaikaisiksi.

Nousevaan luontotrendiin istuva puukuviointi on trendikäs ja puun näköinen laatta onkin raikas yhdistää esimerkiksi betonimaiseen pintaan. Kuvissa Bestilen sarja Taisha sekä puulattian näköinen Atlas Concorden Excense.  Luontoteema näkyy puuta ja kiviä jäljittelevien pintojen lisäksi myös laattojen pinnan struktuurisuudessa. Tehtaat ovat luoneet kehittyneitä painotekniikoita, joiden avulla esimerkiksi tapettia muistuttava Atlas Concorden Aplomb ja kuviopintainen Boost on tehty. Kivimäisissä laatoissa harmaat ja maanläheiset sävyt pitävät suosionsa, mutta sävymaailma on selkeästi lämpimämpään päin. Ruskeaa ja hiekanväristä laattaa näkyy enenevissä määrin. Luonnon materiaalien omaisten ratkaisujen fiilis on pehmeä ja ajaton.

Kiiltävän ja mattaisen -tai struktuurisen pinnan yhdistäminen sisustuksessa on erittäin ajankohtaista. Kiiltävä pinta näkyy myös kullan-, kuparin- ja metallinhohtona erilaisissa laatoissa sekä mosaiikeissa, jotka ovat pitäneet pintansa korostuksissa. Suihkuseinän kapeat tehosteraidat ovat kuitenkin jo pikkuhiljaa taakse jäävä ilmiö. Nyt tehosteseinissä suositaan selkeitä pintoja ja yhdistellään erilaisia kuoseja ja tekstuureita.

Suurin vallitseva trendi lienee kuitenkin vaihtoehtojen paljous sekä monimuotoisuus. Jokaisen on helppo lähteä toteuttamaan itseään, sillä valinnanvaraa löytyy moneen makuun ja toteutukseen.

Kommentoi