VINKKEJÄ LAATTOJEN VALINTAAN JA LAATOITUSSUUNNITTELUUN

Laattavalinnat ovat usein iso osa remonttia. Niiden avulla saat luotua toivomiasi tunnelmia ja visioita todeksi. Aina omiin tarpeisiin ja mielikuviin juuri sopivimman ja parhaimman vaihtoehdon löytyminen ei kuitenkaan ole se yksinkertaisin juttu. Vaihtoehtoja on laajalti ja joskus voi olla niinkin, ettei ihan itsekään tiedä, mitä haluaa tai mikä toive on se kaikkein tärkein tai oleellisin. Tähän on onneksi olemassa apua ja asiantuntemusta. Toivottavasti tämä postaus auttaa hahmottamaan valinnoissa. Autamme mielellämme myös paikan päällä, joten voit varata ilmaisen suunnittelu- tai shoppailuajan myymäläämme tästä.

TYYLILLISET VALINNAT

Lähtökohtaisesti omaa kotia remontoidessa, voi valita vapaasti täysin omien mieltymysten mukaisesti. Valitse se, mikä on just sun juttu! Leikittele ja ole rohkea, jos suinkin siltä tuntuu. Kokeile trendejä tai päädy perinteikkääseen. Trendit vaikuttavat tarjontaan ja ohjaavat meitä monesti jopa tiedostamattamme. Mieti kuitenkin aina ensisijaisesti omaa makuasi. Silmää miellyttävät ratkaisut ovat usein pitkäikäisiä. Voit pohtia, onko kokonaisuus mielestäsi lähtökohtaisesti aikaa kestävä tai saatko sitä helposti muovattua esimerkiksi stailaamalla. Asiantuntija auttaa sinua näiden kysymysten kanssa ja tarjoaa vaihtoehtoja ja osaamistaan käyttöösi. Asiakkaan makua kartoittaessa voidaan joskus kokeilla ehdottaa jotain myös laatikon ulkopuolelta ja huomata, että sieltähän löytyi arvaamattoman sopiva lopputulos. Muista, että mikäli asunto on tarkoitus myydä pian tai kohdetta tehdään esimerkiksi vuokrauskäyttöön, suosittelemme kuitenkin valitsemaan yleisilmeeltään neutraaleja valintoja. Toki kokonaisuudessa voi huomioida silti trendejä tai toteuttaa omaa visiotaan.

Mikäli kaipaat tehostelaattaa tilaan, voit tehdä sen esim. värien, muotojen, kuvioiden ja pintastruktuurin avulla. Tehostelaatta sopii esimerkiksi syvennyksiin, tilanjakajiin tai vaikka kokonaisiin seinäpintoihin. Suihkujen taakse laatoitetut pystysuuntaiset tehosteraidat ovat olleet pitkään suosiossa, mutta alkavat olla jo pikkuhiljaa mennyt ilmiö. Trendinä on enenevissä määrin selkeiden pintojen tehostaminen ja mielenkiintoiset kokonaisuudet. Tehostusta voi luoda myös valon ja varjon leikkisällä kontrastilla sekä esimerkiksi kiiltävää ja mattapintaista laattaa yhdistelemällä.

Atlas Concorde 3D -seinälaatta Arkshaden avulla voit leikitellä sekä struktuurilla, että värillä.

Myös laattasaumojen valinta vaikuttaa tyylilliseen kokonaisuuteen. Saumojen paksuus ja väri näkyvät lopputuloksessa. Mittatarkat laatat on mahdollista saumata hyvinkin ohuella saumalla, jopa 1 mm voi riittää. Yleensä sauma on 3-4 mm leveä. Sauman sävy kannattaa valita joko lähelle laatan sävyä, jotta se häipyy kauniisti -tai mikäli haluaa luoda kontrastia tai korostaa ladontatapaa, voi sauman valita aivan eri värimaailmasta. Saumoja saa myös esimerkiksi glitterisenä. Parhaiten sävyn ja ominaisuuksiltaan oikeanlaisen saumalaastin valinnassa onnistuu, kun sen tekee samalla, kun valitsee laatat.

Ladontatapa on myös yksi kokonaisilmeeseen oleellisesti vaikuttava seikka. Suoraladonta tai tiililadonta ovat yleisimpiä ladontatapoja. Myös veikeä kalanruotoladonta on ollut pinnalla jo jonkin aikaa. Pystyynladonta on nyt erityisen trendikäs seinälaatoissa ja sitä näkee paljon mm. keittiön välitiloissa. Alla kuvia Marca Coronan Regoli-sarjasta erilaisissa ladonnoissa ja erilaisilla pintatekstuureilla.

MINKÄ KOON VALITSEN?

Laatan koko kannattaa valita mieltymyksen lisäksi myös käyttökohde huomioiden. Onko laatoitettava pinta-ala suuri vai pieni ja millaista tyyliä lopputulokseen haetaan? Trendi laattojen koossa on ollut jatkuvasti suurempaan päin. Esimerkiksi 60 x 60 cm on nykyisin hyvin tavallinen laattakoko lattioissa -ja seinälaatoissakin nähdään usein yhä suurempia kokoja. Useimmat tehtaat valmistavat laattasarjojaan koossa 120 x 60cm ja vielä tästäkin suurempia kokoja löytyy valikoimista. Joka tilaan ja käyttötarpeeseen suurikokoinen laatta ei kuitenkaan välttämättä ole aina käytännöllisin tai paras ratkaisu. Kookas laatta on anteeksiantamaton epätasaisuuksien suhteen ja pohjatöiden tuleekin olla huolellisesti tehty. Pienempää tilaa suunnitellessa laattajako kannattaa suunnitella tarkasti. Myös kosteita tiloja suunniteltaessa on otettava huomioon erinäisiä seikkoja laattakoon valinnassa. Yleensä kylpyhuoneen lattiaan valitaan 10 x 10 cm laatta, jotta kaadot saadaan tehtyä oikein. Suuria laattoja on toki mahdollista käyttää myös kylpyhuoneen lattiassa, mikäli kaadot antavat myöten ja käytetään seinän viereen asennettavia lattiakaivoja. Muista valita kylpyhuoneen lattiaan karheapintainen laatta, jotta pinnasta ei tule liukas kastuessaan. Suurikokoisten laattojen lisäksi trendikkäitä ovat nyt mm. kapeat suorakaiteen muotoiset laatat, kuten yllä oleva Regoli-sarja.

Atlas Concorde, Marvel Dream- sarja sävyssä Morning Sky.

Kommentoi